Oyun Terapisi: Çocukların Duygularını İfade Ettiği ve İyileştiği Güvenli Alan

Yazar : Merve Kiraz Yavuz 18/10/2024

Oyun Terapisi: Çocukların Duygularını İfade Ettiği ve İyileştiği Güvenli Alan Oyuncaklar çocuklar için kelime işlevi görür. Oyun ise bu kelimeleri bir araya getirerek çocukların kendilerini ifade edebilme şeklidir. Oyun odasında her oyuncağın bir anlamı vardır ve çocuklar kendilerini ifade edebilecekleri oyuncakları seçerler. Çocuğun seçtiği oyuncakların, oynadığı oyunun ve oynama sırasının çocuğun bulunduğu bağlamda bir anlamı vardır. Öfke, hayal kırıklığı, korku, üzüntü gibi pek çok duygu oyunlarda kendisini farklı şekillerde gösterir. Öfke bazen bir canavar olup oyun odasındaki her şeyi korkutur ya da bazen bir hacıyatmaz ile kendisini ifade etme yolu bulur. Çocuk, oyun terapisinin ona sağladığı ortamda kendisini ifade eder. Oyunun içinde tüm duygular ve deneyimler “kabul”dür. Oyun terapisti oyunun gücünü kullanarak çocuğun kendisini güvenli bir ortamda ifade etmesine olanak sağlar. Terapist aynı zamanda eşlikçidir; oyunu çocuk yönetir, terapist çocuğun istediği role girerek ona uyum sağlar. Terapist anne, çocuk, hırsız ve kurban gibi pek çok role bürünebilir. Oyun terapisinde iyileşme, oyunun ta kendisi ile sağlanır. Çocuk duygularını dışa vurur, yaşadığı üzüntü verici, travmatik ya da öfke veren olayı tekrar tekrar oynar ve böylelikle bu olay

“ Çocuk terapisti Virginia Axline, oyun terapisinin gücünü şöyle ifade eder: Oyun, çocukların dili; oyuncaklar ise kelimeleridir. Çocuklar, oyun aracılığıyla duygularını ve yaşadıkları zorlukları ifade ederler. Terapistin görevi, bu ifadeleri anlamak ve çocuğun kendi çözüm yollarını bulmasına rehberlik etmektir. ”

üzerinde kontrol gücüne sahip olur. Çocuk oyunda tüm bu zorlayıcı deneyimleri ifade ederken, bu sırada ebeveynlere de pek çok görev düşüyor. Çocuk zorlayıcı deneyimlerini anlatırken evde zaman zaman yoğun duygulanım gösterebilir. Bu durumlarda ebeveynlerin şefkatli ve kucaklayıcı bir yerden çocuğa eşlik etmeleri, onunla “birlikte” bu süreçte var olmaları, terapötik sürece destek olacaktır. Oyun terapisi; ayrılık, boşanma, ölüm, travma, okul ile ilgili problemler, tuvalete geçiş sürecindeki problemler, bağlanma ile ilişkili problemler ve tırnak yeme gibi pek çok durumda sağaltım sağlar. Oyun terapisi sürecinin uzunluğu ve sıklığı, tamamıyla çocuğun kendi iyileşme sürecine bağlıdır. “İyileşme”nin sağlanmasıyla çocuk önce oyun odasına, sonra terapiste veda eder ve oyun terapisi süreci tamamlanır Anahtar Kelimeler : Oyun terapisi, çocuk terapisi, duygusal ifade, çocuk duyguları, çocuk psikolojisi, terapi süreci, güvenli alan, çocuklar için terapi, travma tedavisi, bağlanma sorunları, oyun ile iyileşme, terapist ve çocuk ilişkisi, çocuk gelişimi, duygusal iyileşme, boşanma ve çocuklar, oyun odası, çocukların travma ile başa çıkma, psikolojik iyileşme, çocuklarda korku ve öfke, terapötik süreç, oyun terapisti, tırnak yeme tedavisi, okul problemleri, çocuk ve ebeveyn ilişkisi, ayrılık, duygusal destek, çocuk terapisi teknikleri.

Merve Kiraz Yavuz

Klinik Psikolog
Diğer Yazılar
Din Kavramı Çocuklara Nasıl Açıklanır?

Din; insanların ibadet, ritüel ve bazı sorumluluklarını ...

Aile Danışmanı Seans Ücretleri

Seans Ücretleri daha sonra eklenicektir . ...