Online terapi nedir?
- Online (çevrimiçi) terapi, günümüzde yaygınlığı artmakta olan ve hem danışanların hem de terapistlerin daha sık tercih ettiği bir uygulama haline gelmiştir.
- Çeşitli çevrimiçi platformlar yardımıyla danışan ve terapistin görsel ve işitsel olarak birbirleri ile iletişim kurarak gerçekleştirdikleri terapiye online terapi denilmektedir.
Geleneksel terapiden farkları nelerdir?
- Geleneksel terapiden en önemli farkı terapinin gerçekleştiği ortamdır.
- Geleneksel terapide danışan ve terapist fiziksel olarak aynı ortamda bulunmakta ve karşılıklı oturarak seans gerçekleşmektedir. Online terapide ise danışan ve terapist fiziksel olarak aynı ortamda bulunmaz, çevrimiçi platformlar yardımıyla bir araya gelirler ve görüşme sağlanır.
- Online terapide danışanlara ekstra bilgilendirme verilir ve bulundukları ortamda mahremiyeti sağlama görevinin danışanda olduğu belirtilir. Geleneksel terapide mahremiyeti sağlama görevi terapistindir.
- Ayrıca online platformun nasıl kullanılacağının öğrenilmesine dair sorumluluk hem danışan hem de terapistin bilmesi gerekenler arasındadır.
Online terapi terapinin verimliliğini etkiler mi?
Buna genel olarak hayır cevabı verilebilir.
Ancak terapinin verimliliğini etkileyen önemli etkenler göz önüne alınmalıdır;
- Bazı danışanlar online terapiye uygun olmayabilir, dolayısıyla bu durum verimliliği etkileyebilir. Bu durumda terapist danışanı yüz yüze görüşebileceği bir terapiste yönlendirebilir ya da aynı terapist ile yüz yüze terapi planlanır.
- Danışanın seansa girdiği ortamın da terapiye uygun olması gerekir. Dikkatin dağıldığı, diğer insanlar tarafından görülen ortamlar terapiye uygun değildir. Dolayısıyla verimi etkileyebilir.
- Ancak gerekli koşullar sağlandığında ve danışan da online terapiye uygun olduğunda online ve geleneksel terapinin verimliliği arasında bir fark gözlemlenmemektedir (Barak vd., 2008; Kwok vd., 2014; Mahoney vd., 2021)
Online terapinin faydaları nelerdir?
- Ulaşmak istediğiniz terapiste daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Terapiye başlamak istediğiniz terapist ile aynı şehirde bulunsanız bile aradaki mesafe sizi endişelendirebilir. Online terapi burada da kolaylık sağlayacaktır.
- Bulunduğunuz mekândan uzun süreli ayrılmak gibi bir imkânınız olmayabilir. Bu durumda online terapiler ile yine gerekli koşulları sağlayarak bulunduğunuz sorumluluklardan daha kısa süreli uzaklaşarak terapiye başlayabilirsiniz.
Dide Psikoloji’nin uzman kadrosu da online platformları kullanmakta ve bazı danışanlar ile online terapi yürütmektedir.
Kaynaklar:
Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M. ve Shapira, N. A. (2008). A comprehensive review and a meta-analysis of the effectiveness of internet-based psychotherapeutic interventions. Journal of Technology in Human services, 26(2-4), 109-160.
Kwok, T., Au, A., Wong, B., Ip, I., Mak, V. ve Ho, F. (2014). Effectiveness of online cognitive behavioral therapy on family caregivers of people with dementia. Clinical Interventions in Aging, 631-636.
Mahoney, A., Li, I., Haskelberg, H., Millard, M., ve Newby, J. M. (2021). The uptake and effectiveness of online cognitive behaviour therapy for symptoms of anxiety and depression during COVID-19. Journal of Affective Disorders, 292, 197-203.