Oyun Terapisi Nedir ?

Oyuncaklar çocuklar için kelime işlevi görür. Oyun ise bu kelimeleri bir araya getirerek çocukların kendilerini ifade edebilme şeklidir. Oyun odasında her oyuncağın bir anlamı vardır ve çocuklar kendilerini ifade edebilecekleri oyuncakları seçerler.

Çocuğun seçtiği oyuncakların, oynadığı oyunun ve oynama sırasının çocuğun bulunduğu bağlamda bir anlamı vardır. Öfke, hayal kırıklığı, korku, üzüntü gibi pek çok duygu oyunlarda kendisini farklı şekillerde gösterir. Öfke bazen bir canavar olup oyun odasındaki her şeyi korkutur ya da bazen bir hacıyatmaz ile kendisini ifade etme yolu bulur.

Oyun Terapisi Nasıl İşler?

Çocuk, oyun terapisinin ona sağladığı ortamda kendisini ifade eder. Oyunun içinde tüm duygular ve deneyimler “kabul”dür. Oyun terapisti oyunun gücünü kullanarak çocuğun kendisini güvenli bir ortamda ifade etmesine olanak sağlar.

Terapist aynı zamanda eşlikçidir; oyunu çocuk yönetir, terapist çocuğun istediği role girerek ona uyum sağlar. Terapist anne, çocuk, hırsız ve kurban gibi pek çok role bürünebilir. Oyun terapisinde iyileşme, oyunun ta kendisi ile sağlanır. Çocuk duygularını dışa vurur, yaşadığı üzüntü verici, travmatik ya da öfke veren olayı tekrar tekrar oynar ve böylelikle bu olay üzerinde kontrol gücüne sahip olur.

Oyun Terapisinde Ebeveynin Rolü

Çocuk oyunda tüm bu zorlayıcı deneyimleri ifade ederken, bu sırada ebeveynlere de pek çok görev düşer. Çocuk zorlayıcı deneyimlerini anlatırken evde zaman zaman yoğun duygulanım gösterebilir. Bu durumlarda ebeveynlerin şefkatli ve kucaklayıcı bir yerden çocuğa eşlik etmeleri, onunla “birlikte” bu süreçte var olmaları terapötik sürece destek olacaktır.

Oyun Terapisi Hangi Problemler İçin Kullanılır?

Oyun terapisi;

  • Ayrılık,
  • Boşanma,
  • Ölüm,
  • Travma,
  • Okulla ilgili problemler,
  • Tuvalete geçiş sürecindeki zorluklar,
  • Bağlanma ile ilişkili sorunlar,
  • Tırnak yeme gibi davranışsal problemler

gibi pek çok problemde sağaltım sağlar.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisi sürecinin uzunluğu ve sıklığı tamamıyla çocuğun kendi iyileşme sürecine bağlıdır. “İyileşme”nin sağlanmasıyla çocuk önce oyun odasına sonra terapiste veda eder ve oyun terapisi süreci tamamlanır.

Dide Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve Merve Kiraz Yavuz
Merve Kiraz Yavuz, çocukların travma, bağlanma ve davranış problemleri gibi zorluklarla başa çıkmasına destek olmayı amaçlayan profesyonel bir yaklaşımla çalışmaktadır.

Ankara’da Oyun Terapisi ve Çocuk Psikolojisi İçin Doğru Adres
Dide Psikolojik Danışmanlık Merkezi, çocuklar için güvenli, sıcak ve kabul edici bir ortam sunarak onların duygusal iyileşme süreçlerini destekler.

Neden Dide Psikolojik Danışmanlık Merkezi?

• Uzman Kadro: Deneyimli ve eğitimli terapistlerden oluşan bir ekip.
• Bireysel Yaklaşım: Her çocuğun ihtiyaçlarına özel terapi planları.
• Çankaya’da Merkezi Konum: Kolay ulaşılabilir ve rahat bir terapi ortamı.

“ Çocuk terapisti Virginia Axline, oyun terapisinin gücünü şöyle ifade eder: Oyun, çocukların dili; oyuncaklar ise kelimeleridir. Çocuklar, oyun aracılığıyla duygularını ve yaşadıkları zorlukları ifade ederler. Terapistin görevi, bu ifadeleri anlamak ve çocuğun kendi çözüm yollarını bulmasına rehberlik etmektir. ”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir